Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čakre - energetski čvorovi

Čakre - energetski čvorovi

Čakre - energetski čvorovi
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Broj pregleda: 1.425
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

U zdravom tijelu zdrav duh, ali jednako tako bez zdravlja duše nemoguće je ostvariti fizičko zdravlje. Energija u našem tijelu, smještena u energetskim centrima pomaže nam uskladiti duhovno i fizičko.

Čakre su energetski centri u tijelu. Čakra bi u prijevodu značila "kotač svjetla". Svi posjedujemo određenu energiju koja okružuje naše tijelo - auru. Ta energija centrirana je unutar tijela u sedam živčanih i energetskih centara smještenih uzduž kralješnice.

Prva se nalazi na dnu kralježnice, a posljednja na vrhu glave.

Energije čakri u našem tijelu se uvijek vrte u smjeru kazaljke na satu, a na njih utječe naše emotivno, duhovno i fizičko zdravlje, ali i obrnuto. One su linkovi prema suptilnoj energiji skrivenoj u nama, te je važno saznati nešto o tim centrima kako bi mogli iskoristiti njihove potencijale.

 • Prva čakra predstavlja opstanak, hrabrost volju, životnu energiju, temelje. Smještena je na dnu kralježnice. Boja koja je predstavlja je crvena.
 • Druga čakra predstavlja seks, kreativnost, razmnožavanje, obitelj i inspiraciju. Smještaj : spolni organi. Boja - narančasta.
 • Treća čakra je žuta, predstavlja ego, centar emocija, intelekt i um. Smještaj: Solarni pleksus.
 • Četvrta čakra predstavlja bezuvjetnu ljubav, odanost, vjeru i samilost. Smještena je u predjelu srca. Boja koja je predstavlja je zelena.
 • Peta čakra predstavlja glas, istinu, komunikaciju i više znanje. Smještaj - grlo, boja - plava.
 • Šesta čakra, ljubičasta, predstavlja viziju i intuiciju, smještena je na trećem oku, području između obrva. Boja je indigo ili tamno plava.
 • Sedma čakra nas povezuje sa univerzalnom energijom i Božanskom sviješću. Predstavlja jedinstvo i poniznost. Smještena je na vrhu glave a boja je ljubičasta.

Iako vrlo mali broj ljudi zna iskoristiti potencijalnu energiju čakri u njima se krije nevjerojatna moć. Osnove je lako naučiti, pa pokušajte.

Udobno se smjestite, prekrižite noge na indijanski način. Kralježnica mora biti potpuno ispravljena. Protrljajte dlan od dlan, dok ne osjetite toplinu u njima. Odvojite ih na pet do osam centimetra udaljenosti. Osjetite energiju koja struji između njih. Svatko će osjetiti energiju na drugačiji način. Kao strujanje, toplinu, trnce i sl. Zamislite tu energiju kako se širi. Dlanove i dalje držite okrenute jedan prema drugom ispred sebe, kao u položaju za molitvu, ali malo udaljene. Zatvorite oči i u mislima se okružite bojom one čakre na koju želite djelovati. Povežite energiju čakre i dlana. Npr. želite li izliječiti slomljeno srce, usmjerite energiju na područje grudi i zamislite zelenu boju oko sebe.

Ostanite u tom položaju 3 minute. Postupno možete povećavati vrijeme meditacije, sve dok položaj ne mognete zadržati 11 minuta.

Trebat će vam nekoliko pokušaja kako biste se naučili smiriti i osjetiti energiju. Važno je biti ustrajan, izabrati neko mirno mjesto gdje vas drugi neće ometati. I pokušajte nikad ne meditirati nakon obroka jer je tada dosta energije usmjereno na probavu.

Komentari

Najnovije

Najčitanije