Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čini li nas perilica rublja bolesnima?

Čini li nas perilica rublja bolesnima?

Čini li nas perilica rublja bolesnima?
  • Objavljeno: Utorak, 23.03.2010.
  • Broj pregleda: 1.012
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako možete biti profesionalac za sortiranje osjetljivog rublja i odstranjivanje mrlja, nekoliko pogrešnih koraka može dovesti do bakterija, napada alergije ili osipa na koži.

1. Ispraznite perilicu rublja odmah

Zašto: mjera protiv mikroba
Bakterije cvjetaju u mokrim područjima, stoga izvadite odjeću u roku od 30 minuta nakon što perilica završi pranje. Ovih dana, mnogi ljudi pokušavaju uštedjeti energiju i novac pa peru rublje s hladnom vodom, ali štetne bakterije lako mogu opstati u rublju. Jedno istraživanje donosi da 25% perilica rublja sadrži fekalne bakterije. Iako su neki sojevi E. coli prilično bezopasni, njihova prisutnost samo ukazuje na to da bakterije i virusi mogu opstati nakon pranja rublja.

Ne preopterećujte stroj za pranje, tako da deterdžent može prodrijeti u sve tkanine i operite ruke nakon skidanja mokre odjeće, tako da spriječite širenje klica. Toplina će ubiti većinu preostalih bakterija.

2. Donje rublje perite posebno

Zašto: mjera protiv mikroba
Ne iznenađuje da je primarni izvor fekalnih bakterija u pranju od donjeg rublja. Najbolje je donje rublje prati posebno, s toplom vodom. I jednom tjedno, uključite praznu perilicu i dodajte šalicu izbjeljivača. To sprječava bakterije da prežive u perilici.

3. Perite posteljinu u vrućoj vodi

Zašto: smanjuje alergene
Plahte i jastučnice čuvaju legije grinja koje su najčešći uzrok alergijskih simptoma cijele godine. One žive i u odjeći i tepihu, ali je njihova najveća koncentraciju u krevetu. Za ublažavanje simptoma, najvažnije je pranje posteljine jednom tjedno u vrućoj vodi. Ako perete posteljinu hladnom ili toplom vodom, samo grinjama osiguravate ugodno mjesto za život.

4. Držite perilicu otvorenu

Zašto: smanjuje alergene
Spore plijesni uvijek su prisutne u zraku do neke mjere, ali kad su na mokroj površini (recimo, u unutrašnjosti perilice), mogu se smjestiti i umnožiti. Izloženost plijesni može izazvati zagušenje, svrab očiju, teško disanje i alergijske reakcije. Da biste spriječili plijesan u perilici, kada izvadite odjeću, ostavite vrata otvorena.

5. Provjetravajte prostoriju u kojoj sušite rublje

Zašto: smanjuje alergene
Vlažnost u prostoriji stvara uvjete za razmnožavanje bakterija. Ostavite prozor otvoren ili uključite ventilator kada sušite rublje. Vlaga može biti zarobljena u zidu i stvarati plijesan.

6. Odaberite deterdžent bez mirisa

Zašto: sprječava nadraživanje kože
Odjeća koja miriši po cvijeću ili svježoj kiši je koktel kemikalija koje mogu iritirati vašu kožu. Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu analizirali su popularne deterdžente i utvrdili da neki od njih sadrže štetne spojeve. Proizvodi za često pranje rublja mogu sadržavati opasne kemikalije kao što su neurotoksini i karcinogeni spojevi. Izloženost može uzrokovati migrene, glavobolje i napade astme.

Komentari

Najnovije

Najčitanije