Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jagodama protiv celulita i proljetnog umora

Jagodama protiv celulita i proljetnog umora

Jagodama protiv celulita i proljetnog umora
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.428
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jagode za ljepotu

Žene koje imaju problema s cirkulacijom trebaju jesti puno jagoda, jer osim što smanjuju proljetni umor, ubrzavaju cirkulaciju i čiste krv, odličan su izvor vitamina C značajnog u borbi protiv slobodnih radikala i celulita Kada je riječ o celulitu važno je znati i njegovu relaciju s slobodnim radikalima. Slobodni radikali su oksidacijske jako nestabilne i agresivne molekule koje napadaju i oštećuju vitalne stanične strukture. Oni se stalno formiraju u našem organizmu kao nusprodukti uslijed kemijskih reakcija u našem tijelu i uzrokuju stanična oštećenja. Oštećenja su povezana i sa starenjem organizma. Na nastajanje slobodnih radikala utječe: pušenje, neumjerno konzumiranje alkohola i kofeina, stres, konstipacija, različite bolesti, ali i starenje.

Isto tako i prehrana bogata mastima, kao i sveopće pretjerivanje u jelu pridonosi stvaranju slobodnih radikala. Prebrzo sagorijevanje masnoća također uzrokuje otpuštanje tih oštećenih molekula, a to je ujedno i dobar razlog da se misao o brzom gubljenju težine napusti.

Napokon, slobodni radikali napadaju kolagen. Posljedice toga je - prerano starenje i degeneracija kolagena.

Kolagen je najvažnija komponenta vezivnog tkiva, a sudjeluje u izgradnji hrskavice, tkiva, krvnih žila, kostiju, zubi i čini 25% ukupne mase bjelančevina u tijelu. Naš organizam ga asimilira samo u hidroliziranom obliku uz prisustvo dovoljnih količina vitamina C.

Izlaganje suncu (sunčanje) je drugi glavni izvor nastajanja slobodnih radikala. UV - zrake uništavaju kolagen i elastin u koži; dakle sunčanje ubrzava starenje. Dugotrajno sunčanje treba izbjegavati i zbog otežane cirkulacije kod žena koje boluju od celulita.

Antioksidanti - vitamini A, C i E su vitamini koji uništavaju slobodne radikale. Oni neutraliziraju oštećenja stanica i čine ih ponovno bezopasnim. Kompleks ACE (tzv. "pušački vitamini") štite stanice tijela od oštećenja i podržava imunološki sustav. Dakle, žene koje imaju problema s celulitom svakako trebaju uzimati dostatne količine antioksidanata!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije