Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što ruke govore o vašem zdravlju?

Što ruke govore o vašem zdravlju?

Što ruke govore o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Petak, 13.05.2011.
  • Broj pregleda: 9.421
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Natečeni prsti

Slane grickalice i PMS često uzrokuju naticanje prstiju. Ali, ako su vaši prsti često natečeni bez nekog očitog razloga, to može biti zbog hipotireoze, što znači da štitnjača proizvodi premalo hormona koji reguliraju metabolizam i ispravno funkcioniranje tijela. Problemi sa štitnjačom mogu dovesti do usporavanja metabolizma, debljanja i nakupljanje vode. Hipotireoza može izazvati umor, nizak libido, pa čak i zatajenje srca. Jednostavan test krvi će pokazati radi li štitnjača kako treba.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi mogu ukazivati ​​na ekcem, kronični poremećaj kože koji se može pogoršati ako ste pod stresom. Možete ograniči iritaciju ako se odlučite za nošenje rukavica prilikom čišćenja ili u vrtu. Ako one ne pomažu, crvenilo bi moglo ukazivati na alergije na nikal u nakitu, kemikalije u proizvodima ili antibiotike. Takve alergije su obično više peckave, ali vaš liječnik testiranjem može biti siguran što izbjegavati.

Blijedi nokti

Nokti trebaju biti bijeli kada ih pritisnete, a zatim vratiti ružičastu boju kada otpustite pritisak. Ako nokat ostaje bijel više od minutu ili dvije, možete imati anemiju ili nisku razinu željeza. Pomanjkanje željeza može dovesti do umora ili, u ozbiljnim slučajevima, srčanih problema, tako da je to nešto na što ćete željeti upozoriti svog liječnika. Birajte željezom bogate namirnice (kao što je nemasno meso i orasi) i hranu s vitaminom C, koji pomaže apsorpciji željeza.

Utrnuti, plavi vrhovi prstiju

Može signalizirati Raynaudovu bolest u 5 posto do 10 posto ljudi. Češće se javlja kod žena, a obično ju potiču hladne temperature ili stres. Raynaudova bolest je kronična, ali nema razloga za brigu osim ako ukočenost traje više od sat vremena. U tom slučaju, odmah idite na hitnu. Prestanite pušiti i konzumirati kofein, jer oboje sužavaju krvne žile.

Bezbojni nokti

Bezbojni nokti mogu biti rezultirat gljivične infekcije, ili čak upozorenje na dijabetesa. Dijabetes utječe na imunološki i krvožilni sustav, stvara okruženje koje omogućuje bakterijama i gljivicama da procvatu. Liječnik može pomoći da steknete navike koje drže šećer u krvi pod kontrolom, kao što je zamjena procesirane hrane za zdrave ugljikohidrate. Ako nemate gljivice, nokti mogu biti žuti od pušenja ili tamnog laka za nokte.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije