Zašto ovu hranu žene trebaju jesti više i od kojih bolesti smanjuje rizik

Zašto ovu hranu žene trebaju jesti više i od kojih bolesti smanjuje rizik

Zašto ovu hranu žene trebaju jesti više i od kojih bolesti smanjuje rizik
  • Objavljeno: Petak, 12.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

U ljetnim danima karotenoidi nam ne bi smjeli biti strani pojam jer je riječ o pigmentima koji mogu umanjiti oštećenja uzrokovana UV zračenjem, smanjiti eventualnu pojavu alergije na sunce, pa tako i pomoći zadržati preplanuli ten.

Uz brojne dobrobiti za zdravlje očiju i mozga, nova istraživanja pokazala su kako ovi antioksidativni spojevi, točnije lutein i zeaksantin mogu biti posebno korisni za održavanje zdravlja žena u kasnijim godinama.

Što su karotenoidi i kako mogu poboljšati zdravlje žena?

Karotenoidi mnogim crvenim, narančastim i žutim namirnicama daju boju, a najčešće ih možemo naći u hrani kao što su mrkva, bundeva, rajčica, brokula, paprika i špinat. Smatra se da imaju preventivan učinak na karcinogenezu. Postoji 600 poznatih karotenoida, a otprilike 50 ih se može naći u jestivom voću i povrću.

Iako je dokazano kako žene žive dulje od muškaraca, obično imaju za života i više zdravstvenih problema, stoga nedavna studija istraživača i profesora Billy R. Hammondija i Lise Renzi-Hammond utvrđuje mogu li čimbenici prehrane pomoći u poboljšanju stanja vezanih uz starenje kod žena, a odgovor je potvrdan, prenosi Health. Iako antioksidativni spojevi mogu biti od koristi gotovo svima, karotenoidi bi mogli imati poseban značaj u ženskoj prehrani. Više razine karotenoida u krvi ranije su bile povezane sa smanjenim rizikom raka dojke i jajnika, gubitka mišićne mase povezanog sa starenjem, upalne bolesti crijeva, boranja kože i multipla skleroze.

Studija se posebno fokusirala na dva karotenoida, lutein i zeaksantin, i utjecaj koji imaju na probleme s vidom i neurodegeneracijom kod žena u kasnijoj životnoj dobi.

Neurodegenerativna bolest je pojam koji obuhvaća niz stanja koja primarno djeluju na živčane stanice ljudskog mozga, a najpoznatija stanja su Parkinsonova, Alzheimerova i Huntingtonova bolest. Demencija predstavlja najteži simptom Alzheimerove bolesti, koja je uzrok 60-70% slučajeva svih demencija.

S obzirom na to da ova ozbiljna stanja mogu biti uzrokovana oksidativnim i upalnim stresom, istraživanje nalaže da bi veći unos namirnica poput špinata bilo idealno rješenje za žene jer su antioksidansi poznati po svojoj sposobnosti da "čiste" stanice od štetnih radikala ili kemikalija koje imaju mogućnost oštećenja stanica. Lutein i zeaksantin, prema rezultatima, izravno poboljšavaju funkciju i sprječavaju degeneraciju u očima i mozgu.

Hammond ovu teoriju objašnjava tako da ženski organizam može koristiti ove antioksidativne spojeve drugačije od muškaraca zbog njihove reproduktivne biologije, veličine i raspodjele tjelesne masti. Druga mogućnost bi mogla biti da određeni elementi ženskog načina života stvaraju potrebu za više karotenoida.

Povećajte dozu karotenoida u prehrani

Unošenje više karotenoida u vašu prehranu, posebno luteina i zeaksantina, ne mora biti komplicirano. Što se tiče povrća, najviše ih ima u kelju, brokuli, špinatu i grašku. Za dodatak antioksidansa pokušajte dodati malo lisnatog povrća u smoothie ili konzumirajte brokulu kuhanu na pari kao prilog za večeru.

U međuvremenu, povrće nije jedina zvijezda luteina i zeaksantina. Sok od naranče, dinja, kivi, crvena paprika, tikva, žumanjci i grožđe sadrže značajne količine. Osim jačanja zdravlja očiju i mozga, lutein i zeaksantin mogu donijeti i druge dobrobiti. Istraživanja su dokazala da učinkovito djeluju protiv UV zračenja i mogu zaštititi kožu od prijevremenog starenja.

Količina luteina i zeaksantina koja je potrebna vašem tijelu može ovisiti o količini stresa koju podnosi. Na primjer, pušačima će možda trebati veće količine. Ako smatrate da vaša prehrana ne može osigurati onoliko antioksidansa koliko biste željeli, dodaci prehrani su uvijek jedna od mogućnosti.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije