Savršen nedjeljni ručak: Ukusna i sočna mesna štruca

Savršen nedjeljni ručak: Ukusna i sočna mesna štruca

Savršen nedjeljni ručak: Ukusna i sočna mesna štruca
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Mesna štruca je specijalitet koji se priprema u mnogim kulturama i seže daleko u povijest. Ona je tradicionalno njemačko, skandinavsko i belgijsko jelo, a srodna je i nizozemskim mesnim okruglicama. Također se radi i u Americi, gdje su je još od kolonijalnih vremena pripremali Amerikanci njemačkog podrijetla u saveznoj državi Pennsylvaniji. Mesna štruca u suvremenom američkom smislu se nije pojavila u kuharicama sve do kraja 19. stoljeća.

Ova sočna delicija puna okusa je ručak odlične hranjive vrijednosti. Može se poslužiti uz razne priloge poput krumpira, grilanog povrća ili salate. U nastavku pročitajte recept i puni postupak pripreme.

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa (junetina, miješano ili puretina)
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g krušnih mrvica ili kruha namočenog u mlijeko
  • 1 jaje
  • sol, papar, začini po ukusu
  • 100 g slanine ili pancete (opcionalno, za dodatni okus)
  • maslac ili ulje za podmazivanje posude za pečenje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice ili kruh namočen u mlijeko, jaje, sol, papar i druge začine po ukusu. Ako koristite slaninu ili pancetu, dodajte je u smjesu od mesa.
  3. Oblikujte smjesu od mesa u obliku valjka ili štruce.
  4. Podmažite posudu za pečenje maslacem ili uljem, pa stavite štrucu u nju.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta, ili dok ne bude potpuno pečena i zlatno smeđa.
  6. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja.
  7. Poslužite toplo uz priloge po želji i uživajte u ukusnoj mesnoj štruci!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije