Koliko dugo mljeveno meso može stajati u hladnjaku? I kako prepoznati da je pokvareno?

Koliko dugo mljeveno meso može stajati u hladnjaku? I kako prepoznati da je pokvareno?

Koliko dugo mljeveno meso može stajati u hladnjaku? I kako prepoznati da je pokvareno?
  • Objavljeno: Petak, 04.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Mljeveno meso je vrlo popularna namirnica, a svoju popularnost vjerojatno može zahvaliti tome da je relativno jeftina i da se može iskoristiti za pripremu niza različitih jela. Uz to, jednostavna je za skladištenje te u zamrzivaču može stajati i nekoliko mjeseci.

Kao i većina namirnice koje se nalaze u hladnjacima supermarketa, i mljeveno meso vrlo je kvarljivo. Jednom kad ga kupite, nemojte predugo čekati prije nego ga iskoristite - imate otprilike dva dana da ga pripremite prije nego se počne kvariti.

Kako biste smanjili vjerojatnost da pojedete meso puno bakterija, pažljivo birajte dok ste u trgovini. Potražite meso koje je crvene boje i pakiranje koje ne sadrži višak tekućine na dnu. Na svakom pakiranju postoji niz oznaka na temelju kojih možete izabrati meso koje vam subjektivno više odgovara - na primjer ono s manje masnoće ili uzgojeno u određenim uvjetima - međutim, ono što nije stvar subjektivne procjene je činjenica je li meso još uvijek dobro ili je pokvareno.

Kako prepoznati je li mljeveno meso pokvareno?

Pokvareno mljeveno meso može sadržavati štetne bakterije kao što su salmonela i E. coli, i biti izvor bolesti koje se prenose hranom. Međutim, priprema obroka dok je meso još svježe ili pravilno skladištenje osigurat će vam da izbjegnete susret s opasnošću. Kako biste uvijek bili na strani sigurnosti, najbolje je da svaki put prije nego iskoristite mljeveno meso napravite kratku provjeru koja se sastoji od četiri jednostavna koraka.

Potražite promjene u boji

Mljeveno meso, posebice govedina, vrlo brzo mijenja boju. Kad je svježe trebalo bi biti jarko crvene boje, no može biti i tamnocrveno ili imati ljubičasti ton. Sivo ili smeđe meso može biti znak truljenja, iako nije neuobičajeno da unutrašnjost sirove govedine ima drukčiju boju od vanjske jer nije izložena kisiku. No, ako vam boja djeluje sumnjivo, vjerojatno je tako s dobrim razlogom.

Provjerite kakvog je mirisa

Osloniti se na vlastiti nos može biti vrlo učinkovito kad trebate prepoznati je li meso pokvareno. Mljeveno meso, naročito kad je riječ o govedini, trebalo bi imati miris po željezu ako je svježe, ali taj prirodni miris često je toliko blag da ga nećete ni primijetiti. Ono što svakako hoćete primijetiti je - miris truleži. Nikad nemojte ignorirati neugodan miris mesa i odmah se riješite svakog komada ili pakiranja koje smrdi.

Obratite pažnju na teksturu

Mnogi od nas ne vole rukovati sirovim mesom, no morat ćete ga uzeti u ruke kako biste provjerili teksturu. Ako je meso sluzavo ili na bilo koji način ljepljivo, to bi mogao biti znak kvarenja. Prije nego se upustite u ovu provjeru, svakako operite ruke jer se tako smanjuje vjerojatnost križne kontaminacije.

Provjerite rok trajanja označen na pakiranju

Čak i ako vam se nakon provjere boje, mirisa i teksture meso čini u redu, nemojte ga konzumirati ako mu je istekao rok trajanja. Provjera roka korisna je navika koju treba redovno prakticirati kako biste na vrijeme iskoristili meso ili ga zamrznuli ako shvatite da ga nećete stići potrošiti. Pazite i da na to da ne zakasnite sa zamrzavanjem - općenito, mljeveno meso može u hladnjaku stajati dva dana pa je drugi dan idealno vrijeme da ga zamrznete. U zamrzivaču može biti sigurno pohranjeno do četiri mjeseca.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije