Svjetski dan dijabetesa: Tri posebna deserta prema receptu Lucije Prpić, autorice bloga "Pao mi je šećer"

Svjetski dan dijabetesa: Tri posebna deserta prema receptu Lucije Prpić, autorice bloga "Pao mi je šećer"

Svjetski dan dijabetesa: Tri posebna deserta prema receptu Lucije Prpić, autorice bloga "Pao mi je šećer"
  • Objavljeno: Utorak, 14.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: paomijesecer.com

Budući da dijabetičari trebaju biti oprezni s unosom šećera u organizam, oni koji žive s tom bolešću često nastoje pronaći opcije deserata koje minimalno podižu razinu glukoze u krvi. Jedna od njih je i Lucija Prpić, slastičarka amaterka koja na svom blogu i Instagram profilu pod nazivom Pao mi je šećer objavljuje recepte sa smanjenim udjelom šećera, koristeći zamjene poput eritrita i ksilitola. Ona u svom radu nastoji prilagoditi sastojke koje koristi te i dalje uživati u okusu i ljepoti svojih slastica bez grižnje savjesti i ugrožavanja vlastitog zdravlja. Povodom Svjetskog dana dijabetesa, donosimo vam tri Lucijina recepta koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Čokoladna orah torta

Ako vam u hladnijim danima pašu nešto zasitnije kombinacije okusa, pokušajte pripremiti ovu jednostavnu tortu. Bogata krema i lagani, prozračni biskvit osvojit će i one kojima čokoladne torte inače nisu prvi izbor. Dekorirajte je ganache preljevom i kremom koja vam je poslužila i kao punjenje između biskvita. Kao i uvijek, niti u ovom Lucijinom receptu se ne koristi bijeli šećer, već neka od njegovih zamjena.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 50 g mljevenih oraha
  • 40 g bademovog brašna
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice zaslađivača po želji
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica arome vanilije

Za kremu:

  • 70 g oraha
  • 60 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
  • 300 g mascarpone sira
  • 200 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
  • zaslađivač po želji (40 g eritrita u prahu ili 30 g ksilitola u prahu)

Za dekoraciju:

  • 500 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
  • 230 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
  • 1 žlica zaslađivača po želji (eritrita ili ksilitola u prahu)

Priprema

Biskvit:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka te žumanjke zajedno sa zaslađivačem umutite mikserom. Zatim u smjesu jaja i zaslađivača dodajte maslinovo ulje i aromu vanilije te sve skupa umiješajte.
  2. U smjesu dodajte suhe sastojke te ponovno sve skupa povežite mikserom.
  3. Preostale bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i ručno ih umiješajte u smjesu.
  4. Peći na 160˚C, 15 min.
  5. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 18 cm. Luciji se najbolje pokazalo peći u dva kalupa (promjera 18 cm) istovremeno te nakon hlađenja svaki biskvit prepoloviti na pola da bi imala četiri kore.

Krema:

  1. Orahe, rastopljenu čokoladu, rum i kokosovo ulje stavite u blender ili sjeckalicu i usitnite dok ne dobijete konzistenciju namaza.
  2. U međuvremenu mikserom umiješajte zaslađivač i mascarpone sir i zatim u smjesu dodajte namaz od oraha i čokolade i sve skupa miješajte dok se ne poveže.
  3. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag te ga ručno ili na najnižoj brzini umutite mikserom. Krema je spremna za konzumaciju.

Dekoracija:

  1. Vrhnje za šlag zajedno sa čokoladom i zaslađivačem stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Kad vam se čokolada u potpunosti otopila, krema je spremna za hlađenje.
  2. Hladite ju barem nekoliko sati. Nakon hlađenja je prebacite u slastičarsku vrećicu.

Galette sa šljivama

Galette je jednostavna slastica koja je u zadnje vrijeme vrlo popularna na društvenim mrežama. Lucija ga u svojoj low sugar verziji priprema uz pomoć zobenog brašna koje se može zamijeniti i pirovim i heljdinim, na primjer. Ipak, naglašava da se u tom slučaju brašno treba dodavati malo po malo, dok na nastane tijesto koje se ne lijepi. Ovaj se galette, po želji, može poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije sa smanjenim udjelom šećera.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 140 g maslaca
  • 130 g sitno mljevenog bademovog brašna
  • 130 g zobenog brašna
  • zaslađivač po želji (2 žlice eritrita ili 1 žlica ksilitola)
  • naribana korica jednog limuna
  • prstohvat soli
  • 4 žlice vode
  • 1 žličica arome vanilije

Za nadjev:

  • 100 g krem sira
  • zaslađivač po želji (40 g eritrita u prahu ili 30 g ksilitola u prahu)
  • 80 g krupno mljevenih badema
  • 1 žličica arome vanilije
  • šljive (meni je bilo dovoljno 8 većih)
  • jaje za premazivanje

Priprema:

Tijesto:

  1. Sve sastojke pomiješajte u kompaktnu smjesu i ostavite oko 30 minuta u frižideru. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Nadjev:

  1. Krem sir zajedno sa zaslađivačem umiješajte mikserom. Dodajte aromu vanilije te krupno mljevene bademe i promiješajte.
  2. Očistite i izrežite šljive.
  3. Na razvučeno tijesto premažite smjesu od krem sira te krenite slagati šljive.
  4. Rubove preklopite preko nadjeva i premažite ih jajetom.
  5. Pecite na 180˚C, 30 minuta.

Cheesecake u čaši

Jednostavna i brza slastica koju možete pripremiti kada vam se jede nešto slatko, a ne da vam se trošiti vrijeme na pečenje kompliciranih kolača i pranje suđa. Ovo ipak nije klasičan cheesecake jer je baza od keksa zamijenjena sočnim biskvitnim tijestom. Bez obzira što sada nije sezona jagoda, recept možete pripremiti i uz pomoć zamrznutih jagoda iz dućana i bit će jednako ukusan.

Sastojci:

Za bazu:

  • 30 g kokosovog brašna
  • 35 g bademovog brašna
  • 25 g pirovog integralnog brašna
  • zaslađivač po želji (30 g eritrita u prahu ili 20 g ksilitola u prahu)
  • 1 jaje
  • prašak za pecivo
  • 4 žlice kokosovog ulja
  • prstohvat soli
  • pola čašice čvrstog jogurta
  • naribana korica limuna
  • 0,5 dl mlijeka (može i biljno)

Za kremu:

  • 400 g krem sira
  • 150 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
  • zaslađivač po želji (75 g eritrita u prahu ili 60 g ksilitola u prahu)
  • 1 žličica arome vanilije

Za namaz od jagoda:

  • 200 g jagoda
  • zaslađivač po želji (40 g eritrita u prahu ili 30 g ksilitola u prahu)
  • 50 ml vode
  • žlica gustina
  • sok polovice iscijeđenog limuna

Priprema:

Baza:

  1. Zagrijte pećnicu na 180˚C i pripremite kalupe. Možete ih ispeći u kalupima za muffine ili u klasičnom kalupu za biskvite pa rezati ovisno i veličini čaše u koju ćete slagati.
  2. Jaje razradite mikserom zajedno sa zaslađivačem dok se smjesa ne udvostruči i postane pjenasta.
  3. Pomiješajte suhe sastojke te dodajte prašak za pecivo, sol i naribanu koricu limuna.
  4. Umiješajte suhu smjesu u jaje te dodajte ulje, jogurt i mlijeko.
  5. Smjesom napunite kalupe ili izlijte u kalup za biskvite. Peći oko 20 min.

Krema:

  1. Zasebno razradite vrhnje za šlag i krem sir sa zaslađivačem.
  2. Kada se sir sjedinio sa zaslađivačem, dodajte istučeno vrhnje za šlag i aromu vanilije.
  3. Na laganom programu sve skupa izmiješajte mikserom.
  4. Kremu stavite na hlađenje sat vremena te nakon hlađenja prebacite u slastičarsku vrećicu radi lakšeg slaganja u čašu.

Namaz od jagoda:

  1. Sve sastojke stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri dok nam jagode ne omekšaju, a smjesa ne postane gusta. Otprilike je potrebno oko 10, 15 min.

Slaganje:

Na biskvitno tijesto stavimo prvo namaz od jagoda, a na to kremu od krem sira. Slažemo do vrha čaše.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije