Zagrebački odrezak: Savršen komad mesa punjen šunkom i sirom u kojem uživaju svi uzrasti

Zagrebački odrezak: Savršen komad mesa punjen šunkom i sirom u kojem uživaju svi uzrasti

Zagrebački odrezak: Savršen komad mesa punjen šunkom i sirom u kojem uživaju svi uzrasti
  • Objavljeno: Utorak, 05.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF, Canva

Zagrebački odrezak je popularno jelo porijeklom iz Hrvatske, naročito poznato u glavnom gradu. Sastoji se od paniranog i pečenog telećeg, svinjskog ili pilećeg odreska, koji je punjen šunkom i sirom.

Slična se jela mogu pronaći i u drugim europskim zemljama. Na primjer, u Austriji se ovo jelo naziva cordon bleu, dok ga u Češkoj nazivaju smažený sýr ili schnitzel. U Njemačkoj je poznat pod nazivom Käseschnitzel. Hrvatska je inačica nastala tijekom 19. stoljeća kao jelo inspirirano kulinarskim utjecajima tog dijela Europe.

Savjeti za najbolji zagrebački odrezak

Kako bi vam ovo jelo ispalo savršeno svaki put, važno je odabrati kvalitetno meso i svježe sastojke za punjenje. Paniranje treba biti ravnomjerno, a odrezak dobro pričvršćen čačkalicama koje se prije posluživanja izvade, a služe tome da nadjev ne iscuri tijekom pečenja. Prilikom prženja je važno održavati ravnomjernu temperaturu ulja kako bi odrezak bio hrskav izvana, a mekan iznutra te kako bi se i unutrašnjost dobro ispekla. Najčešće se poslužuje uz prilog pire krumpira ili pomfirta i salate, koji savršeno upotpunjuju ovaj obrok.

Recept za zagrebački odrezak

Sastojci:

  • 4 teleća odreska (svaki oko 150 g)
  • 100 g šunke, tanko narezane
  • 100 g gouda sira
  • 100 g brašna
  • 2 jaja
  • 150 g krušnih mrvica
  • sol
  • papar
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Odreske lagano istucite batom za meso kako biste ih stanjili. Pazite da ne pretjerate i da ne nastanu rupe kroz koje će nadjev curiti van tijekom pečenja.
  2. Posolite i popaprite odreske.
  3. Na svaki odrezak stavite komad šunke i sira te ih pažljivo zarolajte i pričvrstite čačkalicama
  4. Uvaljajte svaki odrezak u brašno, zatim u malo posoljena jaja te na kraju u krušne mrvice. Pripazite da poh bude ravnomjeran
  5. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
  6. Pržite odreske u zagrijanom ulju dok ne postanu zlatno smeđi, otprilike 5-7 minuta sa svake strane.
  7. Izvadite odreske iz tave i stavite ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak ulja.
  8. Izvadite čačkalice i poslužite toplo uz prilog po želji.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije