Ako ste u ovoj skupini ljudi, nemojte uzimati Xanax i slične lijekove za nesanicu

Ako ste u ovoj skupini ljudi, nemojte uzimati Xanax i slične lijekove za nesanicu

Ako ste u ovoj skupini ljudi, nemojte uzimati Xanax i slične lijekove za nesanicu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kineski su istraživači otkrili da je posljednjih godina u Pekingu pojačano korištenje benzodiazepina kao pomoći u spavanju. Do toga je došlo usprkos smjernicama stručnjaka koji preporučuju izbjegavanje "rutinske" upotrebe ovih lijekova kod starijih osoba zbog rizika od štetnih efekata, piše Healthline.

U jednoj novoj studiji istraživači su ispitali podatke više od 550 000 ambulantnih posjeta odraslih osoba zbog nesanice u ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Pekingu između 2016. i 2020. godine. Uključivali su samo pacijente koji su primili barem jedan recept za agonist benzodiazepinskih receptora (BZRA), skupinu lijekova koji se koriste za liječenje nesanice i anksioznosti.

S obzirom na to da se neki od ovih lijekova također koriste za liječenje anksioznosti, istraživači su isključili pacijente kojima je dijagnosticirana anksioznost ili depresija. BZRA lijekovi su učinkoviti u liječenju nesanice, ali imaju brojne nuspojave, uključujući rizik od ovisnosti.

Druga skupina BZRA-a poznati su kao nebenzodiazepini ili Z-lijekovi. Ovi lijekovi također djeluju kao tretmani za nesanicu, ali čini se da imaju manje nuspojava od benzodiazepina. U studiji su istraživači otkrili da se ukupna stopa propisivanja benzodiazepina povećala s 34,8% na 62,8% tijekom razdoblja istraživanja, a najveće povećanje zabilježeno je kod pacijenata u dobi od 85 godina ili starijih. Osim toga, stariji su ljudi dobivali recepte sa sličnom dnevnom dozom kao i mlađi ljudi.

Upotreba benzodiazepina kod starijih osoba povezana je s povećanim rizicima od prometnih nesreća, padova i prijeloma, hospitalizacije i smrti. "Iako postoje jasne smjernice protiv rutinske uporabe benzodiazepina kod starijih odraslih osoba, i dalje smo primijetili izraženiji porast propisivanja benzodiazepina kod starijih odraslih osoba unatoč njihovoj osjetljivosti na nuspojave povezane s benzodiazepinima”, napisali su autori novog rada.

Stručnjaci tako ističu da navedeni lijekovi možda nisu prikladni za starije odrasle osobe, ali i za ljude koji su u povijesti mjesečarili, imaju druga složena ponašanja tijekom spavanja, ili su koristili droge u povijesti. Osim toga, benzodiazepini se ne smiju koristiti zajedno s opioidima, jer može doći do sedacije i otežanog disanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije