Što nam treba za ugodno ljetovanje bez probavnih tegoba?

Što nam treba za ugodno ljetovanje bez probavnih tegoba?

Što nam treba za ugodno ljetovanje bez probavnih tegoba?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.07.2016.
  • Broj pregleda: 2.158
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrući ljetni mjeseci su već stigli! Većini zaposlenih pred očima već titra slika plaže, sunca, mora, miris bora i kreme za sunčanje pomiješane s mirisom soli i morskih školjki.

Prvo na što ćete paziti je kako da ne izgorite izlažući se suncu u želji da vam koža dobije laganu brončanu boju i naravno kako vam trbuh i stražnjica izgledaju u kupaćem kostimu. Rijetki će prije putovanja pomisliti na putnički proljev! Putnički proljev ili dijareja prolazi obično bez posebnih komplikacija, a najbrži način da dobijete proljev je putem konzumacije hrane i pića u stranim zemljama. U većini europskih zemalja ova putnička nevolja vas neće uhvatiti, ali otisnete li se malo dalje od obala starog kontinenta, slika se bitno mijenja.

Klima je bitno drugačija, većinom puno toplija, higijenski standardi su nešto drugačiji, a voda nema isti sastav i stupanj čistoće kao kod nas.

Osim hrane i vode, još nekoliko faktora može doprinijeti razvoju ove neugodne bolesti, ako npr.:

  • nakupljeni stres prije samog putovanja ili takozvana putna groznica koja se očituje i kroz meku stolicu
  • promjena klime
  • razlika u vremenskim zonama.

Putnički proljev možete dobiti za vrijeme samog putovanja što je sigurno najgora varijanta ili netom nakon povratka. Posljedice konzumiranja egzotične nove hrane ili lokalnih napitaka mogu uslijediti već nakon nekoliko sati ili tek nakon par dana. Pitka voda i inače sadrži bakterije koje mogu biti uzrok proljeva, ali na domaće bakterije naše je tijelo naviknuto i ne prepoznaje ih kao neprijatelje, što nije slučaj s novim egzotičnim bakterijama koje srećemo kad odemo u goste na neki drugi kontinent. Kako biste umanjili rizik obolijevanja od putničkog proljeva preporučeno je: izbjegavati pijenje vode iz vodovoda, konzumacija leda, salate, sirovog povrća, neoguljenog voća kao termički neobrađenog mesa, zatim sladoleda, jela sa sirovim jajima ili majonezom. Napitke treba piti samo iz kupljenih tvornički zatvorenih boca ili limenki. Pazite ako pijete čaj i uvjerite se da je voda prokuhana, a ne samo zagrijana. Vodu koju kupite i pijete iz boce pokušajte popiti što prije jer ni ta voda nije sterilizirana, nego sadrži određeni broj mikroorganizama pa se na toplini i u boci mogu razmnožavati bakterije.

Prema definiciji, putnički proljev počinje naglo i dobili ste ga ako: vam je stolica razrijeđena, a put do toaleta za veliku nuždu pređete češće od tri puta u jednome danu. U slučaju teže dijareje odnosno proljeva može doći čak i do povraćanja, bolova u trbuhu, visoke temperature, krvi ili sluzi u stolici. Oboljeli putnik obično će se osjećati slabo, bez energije i apsolutno nezainteresiran za obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti zemlje koju posjećuje. Loše tjelesno stanje u slučaju proljeva je posljedica dehidracije odnosno gubitka tekućine i elektrolita.

U slučaju blagog ili jakog slučaja proljeva vrijedi zlatno pravilo za oporavak: nadoknaditi izgubljenu tekućinu ili rehidracija. Blaži slučajevi akutnog proljeva ne tretiraju se ili se liječe nekim od preparata koji se mogu dobiti bez recepta. Jedan od njih je i Enterosgel, koji će pokriti većinu mogućih uzroka proljeva.

Enterosgel® je inovativni crijevni adsorbens (enterosorbent) koji djeluje u probavnom traktu, gdje na sebe veže toksine, štetne tvari, patogene i alergene pa ih uklanja iz organizma. Enterosgel® je pogodno pomoćno sredstvo za liječenje akutnog proljeva.

Siguran je za primjenu i kod djece, trudnica i dojilja. Dostupan je u pakiranju od 225 g te 10 vrećica po 15 g, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Enterosgel možete naručiti na www.enterosgel.hr.

Najnovije

Najčitanije