Otvoren ružičasti mjesec uz poruku 'Oborite vlastiti rekord dobrote' i postavljanje velike metalne vrpce ispred Instituta za tumore

Otvoren ružičasti mjesec uz poruku 'Oborite vlastiti rekord dobrote' i postavljanje velike metalne vrpce ispred Instituta za tumore

Otvoren ružičasti mjesec uz poruku 'Oborite vlastiti rekord dobrote' i postavljanje velike metalne vrpce ispred Instituta za tumore
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Europa Donna Hrvatska obilježila je 22. dan ružičaste vrpce postavljanjem velike metalne vrpce ispred zagrebačke Klinike za tumore, KBC-a Sestre Milosrdnice, kao podršku svima koji se bore s rakom dojke i podsjetnik na to da moramo vidjeti druge te pomagati jedni drugima. Tvrtka Salvus i ove je godine partner udruzi u kampanji 'Darujmo ružičasti život', donirajući 10 kuna od svake prodane bočice proizvoda Solgarove Skin, Nails and Hair Formule i M.E.V. Feller® Livin' Beauty za kupnju aparata za intraoperativno zračenje

Listopad, mjesec posvećen borbi protiv raka dojke počeo je obilježavanjem 22. dana ružičaste vrpce, postavljanjem velike ružičaste metalne vrpce ispred zagrebačke Klinike za tumore KBC-a Sestara Milosrdnica te kampanjom "Darujmo ružičasti život" kojom udruga Europa Donna Hrvatska i tvrtka Salvus osmu godinu zaredom od svake prodane bočice proizvoda Solgar Skin, Nails and Hair Formule i M.E.V. Feller® Livin' Beauty doniraju 10 kuna Europi Donni za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

"Važnost prevencije u sprječavanju nastanka bilo kojeg raka, pa tako i raka dojke, je neprocjenjiva. Cilj ove kampanje je, među ostalim, upozoriti na važnost samopregleda i pregleda te ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju“ , istaknula je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

Ta neovisna i neprofitna organizacija u 20 godina aktivnog djelovanja uspješno radi na podizanju svijesti o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje te optimalno liječenje, kao i medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju oboljelih žena te istovremeno radi na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti.

"Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj, u 2018. godini zabilježeno je 2845 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva", rekla je doc. Ramljak.

Tvrtka Salvus je i ove godine partner Europa Donni u kampanji "Darujmo ružičasti život". Tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske prodaje se Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair označen ružičastom vrpcom te M.E.V. Feller® Livin' Beauty, a 10 kuna od svake prodane bočice Salvus će donirati udruzi Europa Donna Hrvatska za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Brend menadžerica tvrtke Salvus, dr. med. Svjetlana Benčić Colarić, istaknula je: "U godini koja nam je promijenila percepciju zdravlja i presložila prioritete, svjesniji smo nego ikada važnosti pomaganja i brige jedni o drugima. Kada je riječ o onkološkim bolesnicima, koji su u razdoblju COVID pandemije povećano izloženi rizicima, povezivanje i edukacija posebno su važni. Ovo je osma godina kako smo partneri Europi Donni Hrvatska i podupiremo kampanju 'Darujmo ružičasti život', čiji je cilj prikupiti novac za kupnju aparata koji silno može olakšati liječenje oboljelima od raka dojke", rekla je dr. med. Benčić Colarić.

Ove olimpijske godine, pod geslom "Oborite vlastiti rekord dobrote", olimpijci i sportaši te osobe iz javnoga života - Marija Anzulović, Dudo Šimenc, Klaudija Bubalo, Klara Perić, Dora Kalaus, Vesna Jelić, Nikola Pokrivač, Nela Kocsis, Ana Vilenica, Ana Rucner, Marijana Perinić, Josipa Pavičić, Tena Gajski, Mario Petreković i Mario Valentić - okupili su se na atletskom stadionu Mladost pozivajući sve da se uključe u kampanju "Darujmo ružičasti život" i tako sruše vlastiti rekord dobrote.

Kao podsjetnik svima koji prolaze jer, pritisnuti vlastitim brigama, često zaboravimo što se događa iz zidova bolnica, tijekom listopada ispred Klinike za tumore u Ilici 197, u kojoj se godišnje operira najveći broj karcinoma dojke u Hrvatskoj, postavljena je ružičasta vrpca, u znak sjećanja na one koji su izgubili bitku s rakom dojke, ali i kao poziv na vidljiva djela dobrote i pomaganja.

Obilježavanju je, osim doc. dr. sc. Vesne Ramljak i pacijentica Klinike za tumore Sanje Šutej i Nives Badurine, koje su u procesu liječenja, prisustvovala i talentirana glazbenica i kantautorica Nika Turković, koja se u svojoj užoj obitelji susrela s ovom bolešću.

"Nažalost, moja se obitelj suočila s ovom opakom bolešću. Moja baka imala je rak dojke čak dva puta, zbog čega sam vrlo svjesna važnosti samopregleda, redovitih kontrola i prevencije kobnih situacija. Cijeli život vodim brigu o svojim grudima. Mislim da je to najmanje što možemo za sebe učiniti - brinuti o svom zdravlju i barem u tom segmentu života staviti sebe na prvo mjesto, uvijek", poručila je mlada glazbenica i zaštitno lice ovogodišnje kampanje udruge Europa Donna Hrvatska Nika Turković.

Ovoga listopada pomozite sebi, i to tako što ćete se redovito samopregledavati i pregledavati te poticati druge na brigu o vlastitom zdravlju. Potom, mislite na sve one žene i muškarce kojima je ružičasta vrpca više od metalne instalacije – simbol borbe i snage. I darujte ružičasti život, poručuje organizator, udruga Europa Donna.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije