Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Manjak testosterona kod tinejdžera

Manjak testosterona kod tinejdžera

Manjak testosterona kod tinejdžera
  • Objavljeno: Subota, 19.12.2015.
  • Broj pregleda: 2.004
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Niska razina testosterona može ugroziti razvoj djeteta tijekom puberteta. Svakako je potrebno na vrijeme prepoznati simptome.

Dječaci u pubertet u potpunosti ulaze u dobi od oko 14 godina. Tada dolazi do razvijanja brkova, fizičkih osobina zrelog muškarca, dubokog glasa i rasta dlaka na tijelu.

Niska razina testosterona kod dječaka može otežati razvoj. Najčešće su dječaci ti koji prvi primijete da kasne s razvojem, i to kada su u prilici uspoređivati se s vršnjacima. Također je veća vjerojatnost da će o ovome razgovarati s ocem nego s majkom.

Roditelji često misle da nemaju razloga za brigu. Problem primijete tek kada shvate da njihovo dijete, u odnosu na njegove vršnjake, kasni u razvoju.

Osvrt na obiteljsku povijest vam može pomoći da predvidite ovakvu situaciju. Ako je otac, ujak ili djed u pubertet ušao poprilično kasno, velika je vjerojatnost da će se to dogoditi i s vašim djetetom.

Nemojte misliti da je potrebno samo vrijeme jer se manjak testosterona može izliječiti. Zapamtite da je ovo kritična dob i da svaka prevelika razlika u odnosu na vršnjake može izazvati njihovo izrugivanje.

Kako se nositi s manjkom testosterona?

Testosteron je jedan od hormona koji dječaka pretvara u muškarca. Žlijezde u testisima proizvode testosteron. Kašnjenje u razvoju može trajati i do 18. ili 19. godine, a duže kašnjenje može uzrokovati depresiju i rizično ponašanje.

Pročitajte koji su simptomi manjka testosterona.

Kod tinejdžera se manjak testosterona primijeti poprilično lako. Najčešći simptomi su manjak razvoja:

  • dlaka na tijelu
  • dubine glasa
  • manjak fizičke snage, u odnosu na vršnjake
  • manjak razvoja mišića, u odnosu na vršnjake
  • neobično slab razvoj penisa.

Za dječake je dob od 13 i 14 godina kritično razdoblje razvoja. Ako dijete nema povećane testise, neke dlake na tijelu i prve znakove muževnosti, svakako se obratite liječniku.

Testiranje je vrlo jednostavno. Uzima se uzorak krvi u kojem se mjeri razina testosterona i ako je potrebno ostalih hormona, uključujući hormone odgovorne za rast.

Kromosomske abnormalnosti, koje zahvaćaju 1 od 500 muškaraca, također mogu biti uzrok manjka razine testosterona.

Liječenje manjka razine testosterona ovisi o djetetovoj dobi. Oko 2/3 dječaka, koji imaju problema s manjkom razine testosterona, razvijaju se normalno, ali malo kasnije od uobičajenog.

Osim čekanja, postoji opcija uzimanja testosterona. Važno je da se obratite liječniku i držite se njegovih uputa. Prekomjeran unos testosterona može ostaviti dugotrajne štetne posljedice na djetetovo zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije