Ovo su dijete s kojima ćete sigurno smršaviti!

Ovo su dijete s kojima ćete sigurno smršaviti!

Ovo su dijete s kojima ćete sigurno smršaviti!
  • Objavljeno: Petak, 19.01.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kako bismo vam olakšali potragu za dijetom koja će vam pomoći izgubiti suvišne kilograme, pročitajte koje dijete daju najbolje rezultate!

Kako smršaviti? S vremenom si svatko od nas postavi ovo pitanje. Postoje broje dijete koje obećavaju čuda preko noći i zato je pronalaženje odgovora na ovo pitanje zanimljiv zadatak. Shvatite da ne postoji plan prehrane koji odgovara svima i savršen je za svakoga.

Keto dijeta

Ovaj plan prehrane se sastoji od namirnica s visokim udjelom zdravih masti, bogat je proteinima i sadrži jako malo ugljikohidrata. Tijelo se dovodi u stanje ketoze a za energiju se troše masti umjesto ugljikohidrata.

Iskoristite moć acai bobica kao pomoć pri mršavljenju!

Istraživanja potvrđuju da ketogena ili keto dijeta može biti učinkovita metoda za mršavljenje ako dosljedno slijedite plan prehrane.

Jedna od najvećih prepreka je izbacivanje kruha i drugih ugljikohidrata. Ne brinite, postoje mnoge ukusne kombinacije na ovom planu prehrane.

Paleo dijeta

Paleo dijeta je visokoproteinski plan prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata. Temelji se na hrani koju su jeli ljudi iz paleolitika.

Koncept Paleo dijete je zapravo prilično jednostavan: ako nije bilo dostupno spiljskom čovjeku, onda to ne jedete. To su žitarice, kruh, brašno, rafinirani šećeri, mliječni proizvodi, mahunarke, procesirana ulja ili bilo što uzgojeno ili naraslo nakon razvitka poljoprivrede.

Saznajte kako ćete jesti na Paleo dijeti!

Uz ovaj tip prehrane, čeka vas puno planiranja unaprijed. Paleo dijeta može dovesti do gubitka tjelesne težine, ali i uzrokovati nedostatak određenih vitamina i minerala kao što su kalcij i vitamin D. Zato ju trebate provoditi uz liječnički nadzor.

Atkinsonova dijeta

Ova dijeta iz sedamdesetih je zadržala popularnost i danas. Radi se o planu prehrane koji se temelji na niskom unosu ugljikohidrata i puno proteina. U prvoj fazi unosite vrlo malo ugljikohidrata (oko 20 grama). Dopušten je unos više ugljikohidrata u kasnijim fazama.

Tijekom prve faze jedete dosta školjki, crvenog mesa, jaja, peradi, ribe, sira i povrća s niskim udjelom ugljikohidrata poput paprike, celera, šparoga, graška i krastavaca.

Voće, rafinirani šećeri, povrće bogato ugljikohidratima, mliječni proizvodi (izuzev sira, maslaca i vrhnja), bijela riža, bijeli kruh i tjestenina od bijelog brašna su zabranjeni.

Provjerite kako izgleda dan na Atkinsonovoj dijeti!

Tijekom druge faze nastavit ćete jesti istu hranu, ali uvodite kruh od cjelovitog zrna, tjesteninu, smeđu rižu, voće s niskim glikemijskim indeksom (kao što su jagode i maline) te povrće s više ugljikohidrata, poput mrkve, krumpira, tikvica i grašaka.

S obzirom na mali unos ugljikohidrata, Atkinsonova dijeta možda neće biti zdrava za dijabetičare. Zbog visokog unosa proteina, nije zdrava ni za one s bubrežnim problemima.

DASH dijeta

Ova dijeta je dijeta starog kova. Osmišljena je za smanjivanje krvnog tlaka kroz realistične promjene. Bazirana je na zdravom zrnju, voću i povrću, malo masti, nemasnim mliječnim proizvodima, bezmasnom mesu, orasima i sjemenkama.

Potražite primjer jelovnika za DASH dijetu!

Ovaj plan je kompletan, zdrav i realističan. Ima znanstvene dokaze i kreiran je kao rezultat uspješnog istraživanja, što je rijetko. Plan pomaže kod implementacije zdravog načina života, smanjenja visokog tlaka i gubitka kilograma.

Osobe koje trenutno unose hranu bogatu natrijem će možda u početku imati više problema. Ako niste navikli konzumirati velike količine voća, povrća i cjelovitog zrnja možda ćete imati problema s probavnom. Zato se i predlaže polagani prelazak na dijetu.

MIND dijeta

MIND dijeta kombinira dvije dokazane dijete, DASH dijetu i mediteransku dijetu, i stavlja naglasak na hranu koja posebno utječe na zdravlje mozga.

Svaki dan jedite najmanje tri obroka cjelovitih žitarica, salatu i drugo povrće, i popijte čašu vina. Većinu dana za međuobrok jedite orašaste plodove a svaki drugi dan pojedite pola šalice graha. Barem dva puta tjedno jedite perad i pola šalice bobičastog voća. Ručajte ribu barem jednom tjedno. Maslinovo ulje je ono što prvenstveno koriste kod kuće.

Provjerite kako izgleda dan na MIND dijeti!

Naglasak je na 10 zdravih prehrambenih skupina koje potiču zdravlje mozga: zeleno lisnato povrće, sve ostalo povrće, orašaste plodove, grah, cjelovite žitarice, ribu, perad, maslinovo ulje i vino. Izbjegavajte hranu iz pet nezdravim skupina: crveno meso, maslac i margarin, sireve, kolače i slatkiše, prženu ili brzu hranu.

Weight Watchers dijeta

Na dijeti možete jesti što želite pod uvjetom da ste spremni brojati bodove. Svakoj namirnici je dodijeljen broj bodova. Namirnice koje su najbolje imaju manje bodova od namirnica koje su samo prazne kalorije.

Sljedeći plan bodovanja možete očekivati ​​da ćete izgubiti do 2 kilograma tjedno. Istraživanja su pokazala da postepeno mršavljenje dovodi do dugoročnog uspjeha.

Saznajte kako izgleda primjer jelovnika i broja bodova na Weight Watchers dijeti!

Weight Watchers stavlja naglasak na zdravu hranu i omogućuje vam da umjereno uživate u manje zdravim obrocima. Birajte obroke koji sadrže cjelovite žitarice, nemasne proteine, voće i povrće, jaja i mliječne proizvode. Odaberite hranjive namirnice koje vam pomažu izgubiti kilograme i dulje održati osjećaj sitosti.

Ovo je jedan od najbolje istraženih programa mršavljenja. Mnoga istraživanja su pokazale da može pomoći izgubiti kilograme i održati zdravu tjelesnu težinu.

South Beach dijeta

Prva faza je najstroža i traje samo dva tjedna. Tijekom tog vremena obećava se gubitak od 4 do 6 kilograma, uglavnom zato što ćete izbaciti prerađene ugljikohidrate.

U drugoj fazi, vratiti ćete zdrave ugljikohidrate u vašu dijetu. Iako ćete i dalje gubiti kilograme, usporit ćete na pola kilograma do jednog kilograma tjedno. Nakon što dođete do ciljane težine, idete na fazu 3 na kojoj ćete se zadržati cijeli život.

Provjerite što možete jesti na South Beach dijeti!

Od sve tri faze prva je najteža za pratiti jer je nefleksibilna. Tijekom tih dva tjedna, izbacit ćete kruh, žitarice, zobenu kašu, tjesteninu, rižu, pečenja, jogurt, sve voće i voćne sokove, i neko povrće.

Do faze tri vaša krvna slika će se popraviti i svi neželjeni kilogrami će nestati. To je najliberalniji dio dijete, jer nemam nikakvih lista hrane. Ako nešto želite, uzmite to, dok god ste sigurni da vas to ne deblja.

Mediteranska dijeta

Bazirana je na principu prehrane koja je usko povezana s mediteranskom regijom, što uključuje Grčku i Italiju. Neke vrste hrane su posebne za svaku zemlju, ali cijela regija dijeli isti stav prema hrani koji ova knjiga promiče. U osnovi, tradicionalna dijeta naglašava hranu sa plantaža, ograničenu konzumaciju mesa, male količine vina i maslinovog ulja kao osnovni izvor masti.

Pogledajte primjer jelovnika na Mediteranskoj dijeti!

Nemojte misliti da možete pratiti ovaj stil prehrane samo tako što će te dodavati maslinovo ulje svojim jelima. Iako je to važno, to je samo jedna stavka. Ako želite iskusiti sve blagodati, morate pratiti sva pravila.

Cjelovito zrnje, voće, povrće, niskomasne ili nemasne mliječne proizvode. Orasi i sjemenke čine bazu ove piramide. Trebali bi ovo jesti svakodnevno.

Sredinu piramide čini hrana koja bi se mogla jesti jednom tjedno ako imate potrebu. Uključuje, od dolje prema gore, ribu (ovo nije opcija, trebali bi je jesti oko 200 grama tjedno), perad, svinjetinu, niskomasne slatkiše, jaja (četiri ili manje), ostalo malomasno crveno meso i niskomasne sireve. Na vrhu piramide je hrana koja bi se trebala jesti mjesečno, ako uopće, uključujući masno meso, slatkiše, margarin i maslac. Koristi se maslinovo ulje iza kojeg slijedi ulje kanole.

Dijeta klinike Mayo

Svrha dijete klinike Mayo je pomoći vam da izgubite prekomjernu težinu i da vam ponudi način prehrane u kojemu možete uživati ​​cijeli život. Dijeta će vas naučiti kako odabrati zdravu hranu i razviti zdrave životne navike, tako da možete održati zdravu težinu cijeli život. Dijeta klinike Mayo tvrdi da stvara zdrave promjene u prehrani uz tjelovježbu, a može smanjiti rizik od zdravstvenih problema povezanih s debljinom, kao što su dijabetes, bolesti srca, visok krvni tlak i apneja.

Saznajte kako izgleda primjer jelovnika na Dijeti klinike Mayo!

Baza Mayo piramide prehrane su velike količine zdrave hrane koja sadrži mali broj kalorija, posebno voće i povrće. Zdravi izbori u umjerenim količinama čine ostatak piramide koja potiče odabir ugljikohidrata cjelovitog zrna, nemasne izvore proteina kao što su mahunarke, riba i niskomasni mliječni proizvodi i za srce zdrave nezasićene masti. Dijeta klinike Mayo uči kako procijeniti veličine porcija i planirati obroke. Nije usredotočena na brojanje kalorija, niti zahtijeva od vas eliminaciju određenih namirnica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije