Što samo jedan gutljaj pokvarenog mlijeka može učiniti našem tijelu?

Što samo jedan gutljaj pokvarenog mlijeka može učiniti našem tijelu?

Što samo jedan gutljaj pokvarenog mlijeka može učiniti našem tijelu?
  • Objavljeno: Srijeda, 13.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Mliječni proizvodi glavni su izvor laktoze i imaju niz prednosti za naše tijelo, no postoji jedna bitna razlika među njima – mlijeko za razliku od sira, s godinama ne postaje bolje.

Vrući ljetni dani često rezultiraju kvarom namirnica. Ako ste jedni od onih čija rutina uključuje jutarnju kavu, nakon što izvadite mlijeko iz hladnjaka, bilo bi dobro obratiti pozornost na miris i izgled mlijeka. Prema riječima gastroenterologa dr. med. Niketa Sonpala, do kvarenja može doći najčešće zbog bakterija, prenosi wellandgood.com. Čak i ako je mlijeko pasterizirano, ostaje određena količina mliječnih proizvoda koja može stvoriti kvarenje i zgrušnjavanje mlijeka jer bakterije i dalje nastavljaju rasti.

Kako prepoznati pokvareno mlijeko?

Iako hlađenje mlijeka usporava proces kvarenja, ne sprječava ga u potpunosti. Prema američkoj dijetetičarki Jennifer Maeng, otvoreno mlijeko koje se čuva u hladnjaku, obično se pokvari unutar četiri do sedam dana od naznačenog roka trajanja. Ako neotvoreno mlijeko držite u hladnjaku, ne mora se pokvariti čak do deset dana nakon otisnutog datuma. To ovisi o postotku masti mlijeka.

Bez obzira na otisnuti datum, vaš miris i okus najbolji su pokazatelji. Ako osjetite čudan miris, najbolji scenarij za vaš organizam je da ga odmah bacite. Nemojte misliti da vam neće biti ništa ako ga jednostavno malo dodate u smoothie, proteinski shake ili u smjesu za palačinke jer postoji velika mogućnost da ćete se zaista otrovati. Uz kiseli okus, i promjena boje je dobar pokazatelj.

Međutim, postoji bitna razlika između kiselog i pokvarenog mlijeka. Kiselo mlijeko proizvedeno procesom fermentacije ili dodavanjem kiseline, sigurno je za konzumaciju. Mlijeko dobiva kiselkasti okus i zgušnjavanje, čime se sprječava rast nepovoljnih bakterija. S druge strane, pokvareno mlijeko nije sigurno za konzumaciju bilo zato što mu je već odavno prošao otisnuti datum ili zato što je slučajno ostavljeno bez hlađenja. "Može se pokvariti čak nakon samo dva sata čuvanja izvan hladnjaka," rekla je dr. Maeng, napominjući da je to uobičajena pogreška zbog koje dolazi do trovanja.

Postoje i sirovo i usireno mlijeko, koji također nisu sinonimi. Sirovo mlijeko je ono koje nije pasterizirano. "Ono sadržava puno patogenih bakterija i predstavlja velik rizik za one koji ga konzumiraju," objasnila je dr. Maeng. Usireno mlijeko uglavnom nije sigurno, no to ne mora značiti da je svako usireno mlijeko, ujedno i pokvareno. Mlijeko se zgrušava iz nekoliko razloga, a jedan je kada se po nekom receptu pomiješa s limunovim sokom ili octom. U tim slučajevima, usireno mlijeko je sigurno za konzumaciju.

Što ako popijem pokvareno mlijeko?

Simptomi trovanja ovise o tome koliko ste mlijeka popili, a simptomi mogu uključivati povraćanje, grčeve i proljev, u trajanju od nekoliko sati pa do najčešće dva dana. Simptomi su mogući i ako popijete samo gutljaj ili dva, no veća je vjerojatnost da će proraditi vaš prvi instinkt zbog kojeg ćete ispljunuti i taj prvi gutljaj. Blagi slučajevi trovanja hranom obično prolaze sami od sebe. Ostanite hidratizirani, a u slučaju težih simptoma i komplikacija, ponašajte se kao kod svakog trovanja hranom i kontaktirajte liječnika.

Što je s mlijekom u prahu?

Ako se u svom kućanstvu oslanjate na mlijeko u prahu, znajte da ovi proizvodi imaju mnogo duži rok trajanja - obično 12 do 24 mjeseca. Čak i kada ti datumi prođu, zaključak je da je sigurno piti mlijeko u prahu sve dok nije promijenilo boju ili razvilo neobičan miris.

Kako spriječiti kvarenje mlijeka?

Ne držite ga dugo izvan hladnjaka. Probajte ga barem za vrijeme ljetnog perioda čuvati na polici hladnjaka, a ne u vratima. Iako se mlijeko može savršeno uklopiti u vrata hladnjaka, ona često predstavljaju i nepovoljne uvjete zbog toplije temperature. Što je mlijeko dulje izloženo toplini, bakterije će brže rasti. Najbolje je čuvati ga u stražnjem dijelu hladnjaka na polici blizu sredine ili dna. Vrući zrak se nalazi gore pa su donje police nekoliko stupnjeva hladnije nego gornje. Najlakši način da izbjegnete moguće trovanje u ovim ljetnim danima je da redovito provjeravate etikete na mlijeku.

Glavni razlog zašto pokvareno mlijeko može biti tako razarajuće su bakterije koje se nalaze u njemu. Dr. Sonpal napominje da su i salmonela i E. coli pronađene u pasteriziranom mlijeku.

Iako se kravlje mlijeko često čini kao najgori krivac za kvarenje, sve mliječne alternative - uključujući sojino i bademovo mlijeko - mogu se pokvariti i razviti bakterije. Uvijek biste trebali obratiti pažnju na etiketu, miris i izgled vašeg mlijeka, o kojem god mliječnom proizvodu je riječ.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije