Hormoni diktiraju promjene u dojkama

Hormoni diktiraju promjene u dojkama

Hormoni diktiraju promjene u dojkama
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dojke

Dojke su često asimetrične, što se smatra urednim nalazom. Uvriježeno je mišljenje da se karcinom češće javlja kod žena s većim dojkama, no nijedno istraživanje dosad nije potvrdilo povezanost veličine dojki i rizika za razvoj karcinoma.

Dojke (lat. mammae) su parne mliječne žlijezde na prsnom košu između ključne kosti i šestog do osmog rebra. Zreli plod u trbuhu majke ima jednostavnu mrežu razgranatih kanalića koji pod utjecajem majčinih hormona mogu dovesti do sekrecije iz bradavice novorođenčadi obaju spolova. Do puberteta muška i ženska dojka jednako se razvijaju. Tkivo ženske dojke sastoji se od žlijezda, masnog tkiva i mliječnih kanalića, s tim da omjer sastavnih dijelova nije isti kod žena iste životne dobi, kao ni kod iste žene u različitoj životnoj dobi, jer se mijenja ovisno o hormonskom statusu.

Dojke su često asimetrične, što se smatra urednim nalazom. Uvriježeno je mišljenje da se karcinom češće javlja kod žena s većim dojkama, no nijedno istraživanje dosad nije potvrdilo povezanost veličine dojki i rizika za razvoj karcinoma. Na manjim dojkama dijagnostičari, pak, lakše lokaliziraju i definiraju bilo kakve morfološke promjene.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije