Kako sam uz sindrom policističnih jajnika smršavjela 22 kilograma u 10 mjeseci

Kako sam uz sindrom policističnih jajnika smršavjela 22 kilograma u 10 mjeseci

Kako sam uz sindrom policističnih jajnika smršavjela 22 kilograma u 10 mjeseci
  • Objavljeno: Subota, 24.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Instagram/jelena_pcos

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest endokrini poremećaj koji se javlja kod žena reproduktivne dobi, a u rujan je mjesec podizanja svjesnosti o tom stanju. Kako je živjeti s ovom dijagnozom skoro od svoje punoljetnosti dobro zna Jelena iz Osijeka. Danas 31-godišnjakinja i mama 8-godišnjeg sina dijagnozu PCOS dobila je s 19 godina.

"U to vrijeme nisam boravila u Hrvatskoj, i pojavile su se strašne glavobolje, izostao mi je ciklus i nisam bila raspoložena jer me to brinulo. Tada sam sve to pripisala promjeni klime jer sam bila u Norveškoj", priča Jelena no objašnjava da kada se vratila kroz mjesec dana nazad u Osijek sve je postajalo gore i gore.

"Menstruaciju nisam dobila, glavobolja je bila sve jača, smetao mi zvuk, svjetlo, od glavobolja se javila mučnina i vrtoglavica, trbuh mi je rastao kao da mi je prošao svaki termin za porod", otkriva. U to vrijeme nije imala svog primarnog ginekologa pa je odlučila tražiti gdje će obaviti pregled. Odluka je bila da to bude privatna poliklinika.
Odmah nakon UZV pregleda liječnica je rekla ovako: "Imate PCOS, vaš svaki jajnik je kao grozd, oko jajnika je sve puno cisti, prepisat ću vam Duphaston pa ćemo vidjeti dalje".

Jelena priznaje da tada nije apsolutno ništa znala o PCOS i nije je previše zanimalo. Njezina jedina želja je bila da skine kilograme jer ih je imala previše. Godinu dana je pila Duphaston, ali glavobolja je bila sve jača, a kada bi stvarno "zagustilo" pomogla bi infuzija u neurološkoj ambulanti. Nakon godinu i pol, a nakon što je skinula 50 kilograma, imala je redovne cikluse, bez ikakvih bolova i glavobolja.

Nakon trudnoće kilogrami su se vratili

No kad je s 22 godine ostala trudna, život joj se okrenuo naopako. „Trudnoća je prošla OK, godinu i pol nakon poroda, osjećam vrtoglavice i česte napadaje vrućine te čudne otkucaje srca, ali i izostanak menstruacije. Nisam niti pomišljala da je nešto ozbiljno. Mislila sam da je stres zbog trudnoće, bebe, sve je to novo. Jedva "žongliram" sve dok nisam došla do točke pucanja“, priznaje Jelena i objašnjava da pod tim misli na psihičko pucanje jer godine borbe s kilama i menstruacijama nose i psihičke posljedice.

„Sad će se naći oni koji će reci "Što ova debela priča, neka kaže da jede i to je to" i ja sam govorila: Nikada ti se ne može dogoditi psihički slom, kada si dovoljno jak/a, ali, mi se ta "karma" vratila“, priča. U bolnici je provela šest mjeseci i prisjeća se da su je doslovno slali s odjela na odjel, željeli su potvrditi sve ono što bi liječnik prije njih rekao. Dok se nije slomila i molila ih da je pošalju kod psihijatra jer nije više mogla slušati sve to, a u to vrijeme je kod kuće imala dijete od dvije godine. „Tad sam se usredotočila na liječenje psihe, a sve drugo stavljam sa strane, jer prije svega mi je bilo važno dijete, a onda sve ostalo. Jer naravno, ako sam dobro ja, bit će dobro i dijete“, kaže Jelena.

Pet godina uzimala je didrogesteron - progestin, ili sintetski progestagen, i stoga je agonist progesteronskog receptora te je u tih pet godina dobila 50 kilograma nazad, menstruacije su joj postale neredovite i imala je učestale glavobolje.

„Prije 10 mjeseci sam svoj život posvetila isključivo sebi i približavanju, nevidljivom neprijatelju nas žena. Jer sam smatrala da sam spremna konačno svoje zdravlje dovesti u red i educirati se više o ovom problemu. Tako sam krenula dijeliti svoje iskustvo, ali i koliko mršavim od kada ne pijem lijekove, izbacila sam cigarete, počela s dugim šetnjama, kasnije trčanje, iz prehrane sam izbacila svu prerađenu i tešku hranu.

'Odlučila sam voditi dnevnik o borbi s PCOS'

"Moj Instagram profil jelena_pcos su zatrpale poruke po kojima sam vidjela koliko se mi žene zapostavljamo. Jedna od poruka je: Imam 30 godina i nikada nisam bila kod ginekologa", priča Jelena koja je tada odlučila javno voditi dnevnik o sindromu policističnih jajnika (PCOS), koji ima 1 od 10 žena.

Ovo su simptomi koje većina žena ima, a Jelena donosi savjete kako se ona bori s njima:

  • Pojačana dlakavost (hirzutizam) - kao rezultat povećanja muških hormona, posebno je karakteristična dlakavost u predjelu brade, brkova, grudi i ispod pupka. Tek zadnjih mjesec dana koristim uređaj koji stvarno pomaže da se riješim brade i brkova, to je ono sto potiče nesigurnost u nama ženama pa svaki pogled doživljavamo kao sramotu, spuštajući glavu.
  • Akne - problematična masna koža i lice puno bubuljica kod žena koje su odavno izašle iz puberteta može ukazivati na postojanje policističnih jajnika. (Nikada nisam imala problema s licem, kao do unazad tri godine kada je postalo strašno. Tu sam pronašla rješenje za moju kožu i malo manje od godinu dana koristim isključivo gel za tamne mrlje koji mi je pomogao da nestane hrapavost lica.
  • Pretilost - nakupljanje masnog tkiva u predjelu trbuha (tzv. muški tip debljine) je česti problem i javlja se kod više od 40% pacijentica. Čim sam izgubila malo trbuha, ciklusi su postali redovni. Doslovno s prvih 10kg manje ciklusi su se regulirali. Tu ne mogu dati preporuku za osobu ili neko magično sredstvo jer je sve na nama samima.
  • Gubitak kose - prvo se javlja pojačano opadanje kose i stanjivanje vlasi, a zatim i prorijeđenost kose na glavi. S tim problemom sam se mučila jako dugo, ali sada više ne, jer sam pronašla šampon za rast kose i za kojeg garantiram da mi je pomogao.
  • Neplodnost - danas se zna da je sindrom policističnih jajnika jedan od uzroka neplodnosti kod žena, kaže Jelena i zbog toga savjetuje žene da obavezno potraže pomoć liječnika.

'Žene me najviše pitaju kako sam smršavjela'

Jelena kaže da iz njezinog iskustva promjena životnih navika odnosno stila života može u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na ishod terapije. "Jer 12 godina meni nisu pomagale tablete, samo su mi dodatno naškodile, bilo je pokušaja s hormonalnom kontracepcijom, ali najduže sam bila na didrogesteronu, i to ne preporučujem nikako i nikome. Slobodno mogu reći da tjelesna aktivnost, dijeta i promjena životnih navika nisu samo preventivno već i terapijsko sredstvo“, priča Jelena, ali priznaje da je ono što većina žena pita kad je zaustave na ulici i ono što je glavno pitanje: "Što radiš da si smršavjela?"

"Smatram da žene najviše muči izgled i kilogrami kod PCOS pa zatim sve ono navedeno gore, koža, kosa, hirzutizam. Prvo hranite psihu, njegujte svoju glavu, promijenite način života, a onda krenite u "napad!"", savjetuje.

„Provođenje dijete bez tjelesne aktivnosti zapravo nema nikakvog smisla i obrnuto, dijeta uz tjelesnu aktivnost daje pravi sinergistički učinak i ubrzava proces rehabilitacije organizma. Učinci tjelesne aktivnosti na PCOS su: poboljšanje inzulinske osjetljivosti, obnavljanje ovulacijskih ciklusa, smanjenje kolesterola, poboljšanje tjelesne kondicije. Ono što meni odgovara je brzo hodanje ili trčanje što mi je prešlo u svakodnevnu rutinu. Kada prihvatite promjenu životnih navika, bit će s vremenom sve lakše i nećete smatrati da je ovo opterećenje, već vaš život koji živite sasvim normalno bez opterećenja o PCOS. Ja trenutno sanjam najljepši san otvorenih očiju, a to je život", priča i ističe da je prije šest mjeseci, nakon dugih 5 godina, obukla hlače u koje nije stala, što joj daje dodatni vjetar u leđa i izgubila je 22 kilograma u 10 mjeseci.

"Konačno sam shvatila, da sama sebi trebam pomoći jer neće nitko drugi, i posložila sam sama sebi tekst, koji čitam svaki puta kada pomislim, da ne mogu više i da sam umorna od svega ovoga. U nastavku ga ostavljam, kao podsjetnik za buduće žene, djevojke, majke. Ne odustajte od svog zdravlja!

Jedna od motivacija je; možeš sve što poželiš. I možeš! Jednostavno nema ništa jače od tvog uma. Jer naš um, upravlja našim zdravljem, životom općenito. Najveća vlast koju možete imati je vladati sobom. Ako izgubite i na trenutak tu vlast, gubite sve, klizi Vam iz ruku sve i za trenutak se nalazite na dnu, u mraku... Tek onda počinje borba, čupate rukama i nogama, grizete, da se dignete, da uspijete vratiti se na start. Nikada ne dozvolite, da izgubite vlast nad sobom i da zapostavite sebe. Jer dugo treba, da se vratite na početak.

Ovo je puno za jednu 31-godišnjakinju, zar ne? Ali nosimo samo onoliko koliko možemo ponijeti na leđima", kaže Jelena i podsjeća da je rujan mjesec podizanja svijesti o PCOS? "Obavite svoj pregled, neka vam to bude važno jednako kao odlazak kozmetičaru", zaključuje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije